frösådd

Äntligen tid för sådd!

Idag började jag med min traditionella vintersådd av perenner! Jihuu! Högen med fröpåsar var ännu större än den brukade vara..got a little bit carried away…again och blir nog säkert ett 80-tal nya sorter i år. ;D Kommer nog kanske få lite problem vart jag ska plantera allt men, men…det är ett senare problem. Vi ska ju förstora området lite till där nere vid dammen 😉 Gör vi inte det blir det nog en djungel här i sommar.

Meningen är att slänga ut sålådorna under snön så får de stå där tills de gror. Hann inte med alla idag men det finns ju ännu gott om tid. Normalt brukar jag börja först i februari men tänkte jag skulle testa att börja lite tidigare i år. Tänkte också köra lite olika experiment med hur fröna gror så slängde in lite i kylskåpet och några ska jag testa för- gro i garaget. Måste väl skaffa lite extrabelysning eller nåt men vi får se. Åh, det här är så jag! Perenner är verkligen min grej och jag älskar att stå och peta ner mina små frön och sedan se dom gro. Känslan då man lyckats driva upp något från frö är oslagbar. Min stora dröm är att få jobba med detta och jag har en längre tid funderat på att starta ett eget företag inom trädgård, iallafall som sidobusiness. Sälja lite växter och sånt här i min lilla by. Våga ta steget är frågan och finns det en marknad? Mycket att fundera på och storslagna drömmar….

 

4 thoughts on “Äntligen tid för sådd!

  1. Hej, är du medlem i Trädgårdsodlingens vänner i Wasa? Om du är har du möjligheter att sälja dina plantor åtminstone vid ett par tillfällen.

  2. Hej! Jag har sått bla perenna frön av grönliljan. Sett i nåt inlägg du haft att du också har den. Hur länge tar de innan de gror, och har du hamnat att stratifiera dem? Jag har nu på gång både och men inget har ännu grott… men hoppas hoppas…
    Spännande det här med att så perenner. Beställde dessutom mera extra belysning också så nu får det gärna gro här!:) Tänk att få jobba med sånt man verkligen gillar att göra
    det vore nåt. Börjar du sälja av ovanliga plantor så meddela var och när! Här är en kund!

    h. Malin

    1. Grönliljan har jag faktiskt inte sått själv. Eller jo en gång har jag prövat men fick det inte att bli till något..men det var före jag testade detta med vintersådd.Den ska nog stratifieras.Testa med att hålla sådden 2-4 veckor i rumstemperatur, efter det ut under snön -4-+4 grader i ytterligare 4-6 veckor.Mycket snö på bara så hålls temperaturen konstant.Smältande snö e bara bra för det gör att fröskalet spricker.Väldigt låga temperaturer utan snö är däremot väldigt dåligt och riskerar skada fröet. Ja, just ovanliga plantor hade jag tänkt mig. Detta med företag e bara så otroligt invecklat och kostsamt i detta land så måste verkligen ta och fundera ordentligt om det är något som löns eller skall man fortsätta gå omkring och jobba med nåt man inte vill och vara olycklig. 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *