Julkalender 2016

JULKALENDER LUCKA 6 JOULUKALENTERI LUUKKU 6

Glad självständighetsdag på er alla! =) Lucka nr 6 och där hittar vi en av mina favoritväxter som jag inte skulle vilja vara utan i min trädgård. LAMPROCAPNOS SPECTABILIS, löjtnantshjärta. Det förra latinska namnet Dicentra var lättare att komma ihåg, men nu heter den alltså så här. Löjtnantshjärta är en stor och bred perenn som nästan ser ut som en buske. Den kan vara lite känslig för vinterfukt så plantera den gärna i upphöjd bänk på en skyddad plats. Jorden bör vara mullrik och fuktighetshållande. Blomningen sker i maj-juni och varar längre om växten står skuggigt. I min trädgård finns den vanliga rosa, den vita ´Alba´och detta år införskaffade, röda ´Valentine.

Lamprocapnos spectabilis
Lamprocapnos spectabilis
Lamprocapnos spectabilis ´Alba´
Lamprocapnos spectabilis ´Alba´
Lamprocapnos spectabilis ´Valentine´
Lamprocapnos spectabilis ´Valentine´

Hyvää itsenäisyyspäivä kaikille! =) Luukusta nro 6 löytyy yksi suosikkikasveistani puutarhassani , LAMPROCAPNOS SPECTABILIS, särkynytsydän. Vanha tieteellinen nimi Dicentra oli mielestäni helpompi muistaa, mutta nyt sen nimi on tämä. Särkynytsydän on iso ja leveä pensasmainen perenna. Se on vähän arka talvimärkyydelle, joten istutus kohopenkkiin suojaisassa paikassa on suositeltavaa. Maa pitää olla runsasmultainen ja kosteutta pidettävää. Kukinta-aika on touko-kesäkuussa ja kestää kauemmin jos kasvupaikka on varjoisa. Omassa puutarhastani löytyy se alkuperäinen vaaleanpunainen , valkoinen `Alba´ ja viime kesänä ostettu punainen `Valentine´

 

VINNAREN i lucka 4 är dragen och GRATTIS säger jag till Aino Koivumäki! =) Du vann en fröpåse! Jag tar kontakt per e-mail under dagens lopp.

LUUKUN 4 VOITTAJA on arvottu! ONNEKSI OLKOON Aino Koivumäki! =) Voitit siemenpussin! Otan yhteyttä sähköpostitse tämän päivän aikana.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *