Julkalender 2016

JULKALENDER LUCKA 3 JOULUKALENTERI LUUKKU 3

Redan lucka 3 och dags för en ny växt.=) Idag har jag valt ARABIS CAUCASICA, fagertrav på svenska. Fagertrav är en tidigt blommande tålig perenn för soliga och väldränerade lägen och funkar jättebra även på platser med mycket lite jord, såsom på stenpartier och stenmurar. Blommorna slår hos mig oftast ut i april-maj och blomningstiden är ganska kort men intensiv. Om hösten blir varm kommer oftast en ny sparsam blomning. Fagertrav är lätt att dra upp från frön och växten förökar sig också själv lätt med frö. Höjden är 15-20 cm och växtsättet mattbildande. Blommorna doftar honung. En mycket odlingsvärd växt tycker jag.

Arabis caucasica vit
Arabis caucasica ´Snow Cap

Arabis caucasica `Rosea´

Arabis caucasica ´Rosea´

Jo avataan luukku 3 ja sieltä löytyy uusi kasvi. =) Tämän päivän valinta on ARABIS CAUCASICA, kaukasianpitkäpalko suomeksi. Se on kestävä, aikasin kukkiva perenna aurinkoisiin ja läpäiseviin paikkoihin. Tämä kasvi ei tarvi paljon multaa ja vihtyy hyvin myös kivikoissa tai esimerkiksi muurin päällä. Omassa puutarhassa se kukkii jo huhti-toukokuussa ja kukinta on aika lyhyt mutta runsas. Jos syksy on lämmin se voi kukkia hillitysti uudelleen. Kaukasianpitkäpalko on helppo kylvää siemenistä ja se tekee myös itse helposti siementaimia. Korkeus on noin 15-20 cm ja kasvutapa on mattomainen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *