Julkalender 2016

JULKALENDER LUCKA 1 JOULUKALENTERI LUUKKU 1

Eftersom jag är helgalen i perenner så är det det som blir innehållet i min julkalender i år. En och annan överraskning kanske också smyger sig in 😉 Här är lucka 1 och dagens växt. =)

SAPONARIA OCYMOIDES ´Tumbling Ted´

Saponaria ocymoides 'Tumbling Ted´
Saponaria ocymoides ‘Tumbling Ted´

En liten söt ljusrosa såpnejlika för sol-halvskugga. Blomningstiden är juni-augusti och höjden är ca 15 cm. Passar även fint i stenparti. Hos mig växer den i en södersluttning under pionerna. Till skillnad från den vanliga såpnejlikan är denna inte aggressiv utan håller sig ganska snällt på sin plats. Frösår sig och bildar en fin matta. Lätt som en plätt att driva upp från frön. =)

————————————————————————————————————————————————————–

Rakastan monivuotisia kukkia, perennoja ja siksi tämän vuoden joulukalenteri sisältää juuri niitä. Muutama pieni yllätys saattaa myös ilmestyä  😉 Tästä tulee joulukuun 1. luukku ja päivän perenna.

SAPONARIA OCYMOIDES ´TUMBLING TED´

Saponaria ocymoides
Saponaria ocymoides ´Tumbling Ted´

Kivikkosuopayrtti on matala, n 15 cm korkea runsaasti kukkiva ja kestävä perenna. Kukinta-aika on kesäkuusta elokuuhun ja se vihtyy auringossa tai puolivarjossa. Omassa puutarhassani se kasvaa rinteessä pionien alla. Tämä pieni kaunotar sopii myös kivikkoon ja se ei leviä niin aggressiivisesti kuin sen sukulainen Saponaria officinalis, rohtosuopayrtti. Kasvutapa on lamoava ja mattomainen ja siementaimia ilmestyvät helposti. Erittäin helppo kylvää siemenistä. =)

 

 

 

One thought on “JULKALENDER LUCKA 1 JOULUKALENTERI LUUKKU 1

  1. Jag gillar också perenner. Liten såpnejliga är en av mina favoriter att ha som kantväxt, men när man har den på liten yta märker man mer av hur den frösår sig. Men som du säger, den är inte agressiv. Jag brukar flytta plantorna som dyker upp, eller ge bort. 🙂
    Roligt att du också hade en julkalender, vi tycks vara många iår 😀
    /Kitty

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *